Lustrum Jaarrapport Adem- en Ontspanningstherapie 2006
In augustus is het vijfde jaarverslag verschenen van de AOS en ter gelegenheid van het eerste lustrum is het een extra dik en informatief nummer geworden. Op de achterkant staan de drie spelers in het veld weergegeven met de respectievelijke taakverdeling: Centrum voor AOT (leergang, scholing, onderzoek en expertise), AOS (stichting: register, kwaliteitsbewaking, website, jaarrapport) en sinds 2006 ook de VDV (Van Dixhoorn Vereniging voor AOT) die als beroepsvereniging voor de belangenbehartiging zorgt, voor contacten onderling en met zorgverzekeraars.
Vragen en opmerkingen
In een nieuwe rubriek worden veelgehoorde vragen en opmerkingen beantwoord, zoals ‘is spierontspanning volgens Jacobson niet voldoende?’ en ‘ik heb al eerder goed leren ademen, wat heb ik nog aan AOT?’. De antwoorden onthullen veelvoorkomende misverstanden over spanningsregulatie.
Resultaten project
Naast het inventariseren van de jaarverslagen is in 2006 gestart met een internet registratie systeem waarop AOT’ers hun uitkomsten kunnen invoeren. Van ruim 300 ingevoerde patiënten is informatie beschikbaar en dit wordt besproken. Zo blijkt een behandeling gemiddeld 6 bijeenkomsten te beslaan, van circa 50 minuten. Wanneer er omstandigheden een rol spelen die begeleiding behoeven dan zijn de resultaten even positief, maar duurt de behandeling langer (8 keren). Uit de uitkomsten blijkt dat er in circa eenderde van de gevallen omstandigheden zijn die een effect belemmeren of andere problemen creëren en de klachten dus niet of slechts in lichte mate gevolg zijn van dysfunctionele overspanning. In tweederde echter is deze onnodige gespannenheid de eigenlijke oorzaak en reageren de klachten heel goed. De Nijmeegse vragenlijst normaliseert zelfs in die gevallen.
Andere rubrieken
Daarnaast wordt de diversiteit aan toepassingen van AOT belicht, wordt AOT als methode voor het meten van dysfunctionele overspanning uitgelegd, gaat een casus over iemand met recidiverende nek-schouderklachten die onvoldoende reageerde op fysio- en oefentherapie en wordt het symposium van 2006 over ‘Onbegrepen klachten’ besproken. Uitleg over de eisen voor certificatie en het register van 2007 completeert het rapport.
Het rapport is te verkrijgen via de stichting, info@ademtherapie-aos.org of hier te downloaden.
Publicatiedatum: 27 september 2007
Bron: AOS, Amersfoort
Auteur: J. van Dixhoorn