Nieuw boek over AOT verschenen
Op 22 maart is een nieuw boek over AOT verschenen ‘AOT aan de tand gevoeld Opstellen over Adem- en Ontspanningstherapie’. Onder redactie van Jan en Irmgard van Dixhoorn en Nicoline Uwland zijn 13 hoofdstukken gewijd aan uiteenlopende onderwerpen uit de adem- en ontspanningtherapie. De rode draad is de poging deze gevoelsmatige materie te objectiveren. Het is uitgegeven door Centrum AOT, Amersfoort 2008, en is te bestellen door 25 euro over te maken op giro 4193822 t.n.v. Praktijk voor Ademtherapie, o.v.v. ‘AOT Boek’. Voor de inhoudsopgave, schrijvers en voorwoord klik hier.
Inhoud
Dit boek laat zien dat ontspanningsoefeningen en ademoefeningen helemaal niet zo eenvoudig zijn als ze vaak gezien worden. De klassieke methodes zoals spierontspanning, buikademhaling en (suggestieve) mentale ontspanning zijn wijdverbreid, maar inmiddels al bijna een eeuw oud en hebben toch een beperkt bereik. Ze worden ingezet als behandeltechniek en niet als behandelwijze op zich.
In 1998 kwam het handboek ‘Ontspanningsinstructie’ uit, waarin een nieuwe visie op èn een nieuwe praktische toepassing werd geboden van reeds lang bestaande technieken voor zelfregulatie van spanning. Ontspanning- en ademoefeningen kennen we allemaal, maar wat is instructie volgens het ‘procesmodel’ en wat wordt verstaan onder ‘interne zelfregulatie’ ? Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) volgens de Methode Van Dixhoorn is een behandelwijze op zich. Het is complex en procesmatig, omvat de kern van bestaande methodes en breidt deze uit met andere modaliteiten. Gezocht wordt naar de modaliteit die voor het individu een zinvolle verandering teweeg brengt. De methode is een moderne en multimodale benadering van ontspanning. Interne zelfregulatie van spanning gaat over de wisselwerking tussen het bewuste en het onbewuste, en daarmee over de bewustwording van onszelf. In dit boek willen we deze kijk en praktijk aan de tand voelen: hoe stevig is het, waar bestaat het uit en wat gebeurt er precies. Het gaat om de vraag naar objectivering van subjectieve ervaringen en processen. In 13 hoofdstukken zullen vanuit verschillende perspectieven onderzoeksresultaten gepresenteerd en antwoorden geboden worden. Tien jaar na publicatie van het handboek wordt hiermee een tussenbalans opgemaakt, die verrassend sterk en positief uitpakt. AOT staat er, èn staat stevig.
Publicatiedatum: 10 april 2008
Bron: J. van Dixhoorn et al., AOT aan de tand gevoeld. Uitgeverij Centrum AOT, Amersfoort, 2008
Auteur: Centrum AOT