Meerwaarde van Logopedie en AOT in de behandeling van COPD / Astma
Bij de behandeling van mensen met COPD en astma denkt men niet zo snel aan de logopedist als therapeut. Toch kan de logopedist / ademtherapeut veel betekenen voor deze patiëntengroep. Miriam Helsper heeft over haar ervaringen een artikel geschreven in het vakblad van logopedisten “Logopedie en Foniatrie”.
Zij schrijft in de inleiding ‘Na de opleiding Logopedie (1996) aan de Hogeschool Utrecht ben ik in 1999 gestart met de opleiding voor Adem- en Ontspanningstherapeut, Methode Van Dixhoorn. Deze specialisatie met een directe koppeling aan het logopedisch werkveld heeft mijn doelgroep en werkwijze enorm uitgebreid. Via de huisarts, KNO-arts of longspecialist worden cliënten doorverwezen met spanningklachten, vage keelklachten, benauwdheid, hyperventilatie en de laatste jaren ook steeds meer mensen met de diagnose COPD en astma. Deze cliënten kwamen voorheen voornamelijk bij de fysiotherapeut terecht’.
Zij beschrijft de principes van AOT en daarna volgen drie casussen, beschreven volgens de methode van de AOT. Dwz dat een proefbehandeling wordt gedaan om te bepalen in welke mate er sprake is van disfunctionele spanning en of de indicatie voor AOT zinvol is, en daarna eventueel doorbehandelen met logopedie. Het artikel is met toestemming overgenomen en hier te downloaden. >>
Publicatiedatum: 30 juni 2010
Auteur: J. van Dixhoorn
Bron: COPD en Astma: behandeling door de logopedist / ademtherapeut. Logopedie en Foniatrie, 2010, 5; 156-161