Symposium 10 jaar AOT-Certificering
In de 10 jaar nadat de eerste AOT’ers zijn gecertificeerd zijn er vele toepassingsgebieden van AOT tot stand gekomen. Ook zijn er raakvlakken ontstaan met diverse andere methodieken.
Tijdens het symposium van 13 maart 2010 presenteerden twee AOT’ers hun specifieke werkveld en twee AOT’ers een toepassing bij een bepaalde problematiek.
In de ochtend beet Maria Slobbe de spits af. Zij heeft het eerste jaar van de opleiding contextuele therapie gedaan, die tezamen met AOT een vernieuwende kijk geeft op onbegrepen klachten. Eerst gaf ze uitleg over contextuele therapie: een vorm van systeemtherapie met veel aandacht voor de bindingen tussen mensen in een systeem en het proces over meerdere generaties. Daarna toonde zij de parallellen aan tussen de werkwijze en inzichten van AOT en van de contextuele therapie. Ook lichtte ze toe waarin voor haar de meerwaarde lag van de combinatie van deze benaderingswijzen. Interessant was haar ervaring dat de meeste deelnemers aan de cursus maatschappelijk werkenden waren, die niet vertrouwd waren met de lichamelijkheid van de AOT en daar pas langzaam de meerwaarde van gingen inzien.
De tweede spreker, Manon Mommers, heeft veel ervaring opgedaan in het werken met musici. Door middel van AOT en yoga stimuleert ze deze mensen om op een meer complete manier om te gaan met hun lichaam, wat hun performance zal verbeteren. Het gaat erom de musicus geïnteresseerd te krijgen in dit soort technieken. Dat valt niet mee. Technieken voor blessure preventie bijvoorbeeld zijn hard nodig maar trekken nauwelijks belangstelling van musici. Haar lessen aan o.a. het conservatorium van Maastricht en Fontys Hogeschool in Tilburg en Eindhoven doen dat wel. Ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen, zoekt nog een uitgever en trachtte de opzet hiervan duidelijk te maken. Ze hanteert een opbouw om waarbij de musicus in een aantal stappen leert de inademing snel en direct ‘naar beneden te laten vallen’.
In de middag werden twee parallelsessies casuïstiek gegeven, waarbij gehoor het formulier samenvatting ontving, waar de conclusie aan ontbrak. De bedoeling was dat de deelnemers dit in kleine groepjes maakten.
Margo Muijselaar besprak met ons het samenspel van interne en externe zelfregulatie bij iemand met schildklierproblemen. Dit is en blijft een lastig punt, en de hoofdzaak van de conclusie. Welk aandeel heeft interne spanningsregulatie ten opzichte van de invloed van externe omstandigheden en hun verandering?
Derk van der Poel besprak een casus van iemand met Parkinson. Hier zijn toch verrassende resultaten te boeken, die Derk op een polikliniek in de Gelderse Roos aan het onderzoeken is.
Het was een leerzame, inspirerende dag, met een goedmoedige sfeer en veel onderlinge uitwisseling. De dag werd geheel gevuld door eigen bijdragen van AOT’ers. Dat toont opnieuw hoezeer AOT een vak op zich aan het worden is!
Publicatiedatum: 30 juni 2010
Auteur: J van Dixhoorn
Bron: verslag symposium op de VDV site