Jaarrapport 2011 Adem en Ontspanningstherapie verschenen
In een jaarrapport doen elk jaar de opleiding (Centrum) voor Adem- en Ontspanningstherapie, de Van Dixhoorn Vereniging voor AOT (VDV) en de Adem- en Ontspanningstherapie Stichting (AOS) verslag van de activiteiten in het voorafgaande jaar. Een vast thema is dat de manieren worden toegelicht waarop geregistreerde behandelaren hun bekwaamheid in het uitoefenen van de Methode op peil hebben gehouden en in het register kunnen blijven. Uit hun jaarverslagen worden de indicaties voor AOT geteld, zij maken elke drie jaar een gedetailleerde casus, waarvan één wordt opgenomen in het rapport, zij hebben intervisie en geven regelmatig presentaties over de Methode, waarvan de presentaties voor beroepsmensen worden vermeld. Inmiddels is dit het 10e jaarrapport, dus het tweede lustrum!
Casus Burn-out
Dit jaar betreft de casus de behandeling van een man van 55 jaar die in enige jaren langzaam een overspanning heeft opgebouwd en die op een gegeven moment, door oplopende werkdruk en een conflict in de gezinssituatie, thuis komt te zitten met extreme vermoeidheid, kortademig, gejaagd,slecht slapen. De huisarts constateert een hoge bloeddruk zonder verdere afwijkingen, burn-out en verwijst hem voor behandeling met AOT. De proefbehandeling van 4 sessies verloopt gunstig, er is een ingang, hij oefent met effect, de klachten zijn afgenomen (de ATL zakt van 60 naar 45), het besef van zijn kwetsbare conditie is duidelijk geworden, hij kan nog geen inspanning laat staan werkhervatting aan. De AOT wordt voortgezet, aangevuld met gesprekken met een psycholoog, er wordt een begin gemaakt met fysieke conditie opbouw. Na de volgende vier sessies is de vermoeidheid niet meer op de voorgrond en slaap hij beter, de ATL is nog slechts licht verhoogd (34) en wordt besloten door te gaan. Na 14 sessies zijn de klachten helemaal weg (ATL=17), hij zijn conditie opgebouwd, is begonnen met werkhervatting. Hij respecteert zijn grenzen en bewaakt een goede afwisseling tussen actie en rust.
(Lees meer…)
Zijn verwijzingen voor AOT terecht?
Elk jaar worden de verwijzingen en uitkomsten gerapporteerd, maar inmiddels zijn gegevens over zoveel jaren bekend, dat overzichten mogelijk worden van de problemen en indicatiegebieden, wat betreft aan de ene kant frequentie van verwijzing en aan de andere kant uitkomst van behandeling. Dan blijkt dat sommige van de problemen een heel goede uitkomst opleveren: tweederde tot driekwart van de patiënten kan zich ermee redden en heeft geen verdere hulp nodig. Dat zijn spanningsproblemen, hyperventilatieklachten, burnout, slaapproblemen, rug, nek, schouder en borstproblemen, functionele ademklachten en spanningsklachten bij hartpatiënten. Van deze zijn de eerste twee (spanning en hyperventilatieklachten) inderdaad de meest voorkomende verwijzingen, maar het aantal patiënten met de andere indicaties is en blijft relatief laag. Het blijkt dus dat een succesvolle verwijzing niet leidt tot een meer frequente verwijzing! Kennelijk is er meer bekendheid nodig van deze uitkomsten.
((Lees meer …)
De Algemene Toestandlijst
Procesmatig handelen met adem en ontspanningstherapie houdt in dat er geen vaste volgorde is van instructies, maar wel dat de uitkomsten tijdig en systematisch geëvalueerd worden. Daarvoor worden vragenlijsten gebruikt. De Algemene Toestandlijst (ATL) bestaat uit 16 items, over vermoeidheid en mentale onrust, die de items van de Nijmeegse vragenlijst over benauwdheid en goed aanvult. De vragenlijst is onderzocht door dr R Bosscher en studenten van de VU. De ATL blijkt betrouwbaar en een normale score is <28. Een score daling van tenminste 10 punten is nodig om te kunnen zeggen dat er een echte verandering is. Op grond van dit criterium blijkt AOT effectief bij tweederde van de patiënten.
(Lees meer…)
Het gehele rapport is hier te downloaden
Publicatiedatum: 25 juni 2012
Auteur: Jan van Dixhoorn
Bron: Jaarverslag AOS 2011, AOS, Amersfoort, 2012