Jaarrapport 2013 Adem en Ontspanningstherapie verschenen
In dit jaarverslag wordt een verandering aangekondigd: voortaan wordt het verslag van het werk van stichting (AOS), vereniging (VDV) en Centrum in een apart intern document gedaan. Deze zijn nog wel opgenomen in het huidige rapport, maar vanaf volgend jaar zal deze informatie niet meer opgenomen zijn. De nadruk gaat voortaan naar inhoudelijke informatie, van algemene interesse. Daarvan komen in dit rapport al heel wat onderwerpen aan bod. Degenen die tot nu toe het jaarrapport ontvingen krijgen vanaf volgend jaar het inhoudelijke, externe rapport. Wanneer je dit ook wilt ontvangen volstaat een bericht naar e-mail: info@ademtherapie-aos.org
Casus paratonie
Stijfheid in beweging, verhoogde spierspanning en onvermogen bewust te ontspannen komt veel voor bij ouderen, vooral in combinatie met cognitieve achteruitgang en dementie. Dit wordt paratonie genoemd en is moeilijk te behandelen. Het bemoeilijkt de verzorging (wassen en aankleden), en door het moeilijk bewegen en strekken ontstaan er gauw smetplekken in de plooin van de huid. Mensen worden minder responsief en de kwaliteit van leven gaat achteruit. Sins een aantal jaren worden mensen in deze eindtoestand incidenteel behandeld met adem en ontspanningstherapie en dat heeft verrassende resultaten. Een uitgebreid verslag van een behandeling wordt hier gedaan.
(Lees meer…)
Ontspanning bij angst
In oktober 2012 zijn twee docenten van Hogeschool Windesheim te Zwolle begonnen aan hun master thesis en is besloten dat zij de data van angst patiënten in het Resultaten project van de AOS gaan gebruiken. De vraagstelling was of de uitkomst van ontspanningstherapie zou verschillen tussen patiënten met angstklachten met of zonder DSM-IV diagnose. Zij vertellen over hun ervaringen in een interview.
(Lees meer…)
Proces gerichte Hartrevalidatie
In drie werkstukken zijn de data van hartpatiënten geanalyseerd die hebben deelgenomen aan de hartrevalidatie in Kennemer Gasthuis, Haarlem, tussen 1999 en 2011. Deze hartrevalidatie is procesgericht, dat wil zeggen, met de patiënt wordt tussentijds geoordeeld of het herstel van functioneren al voldoende is of dat er reden is tot voortzetting van het programma. De vraag is: hoeveel patiënten kunnen stoppen, hoe is het met hun fysieke en mentale conditie en hoe blijft dat na het stoppen? In een derde verslag is onderzocht of de toename van fitheid, een belangrijk revalidatie doel, ook leidt tot verbetering van kwaliteit van leven?
(Lees meer…).
Ademklachten en dysfunctioneel ademen
De term ‘hyperventilatie’ en ‘HV-klachten’ kan officieel niet meer gebruikt worden, omdat het niet meer zou bestaan, maar mensen met deze klachten komen nog veel voor en zijn een grote verwijsreden voor behandeling met adem- en ontspanningstherapie. Uit onze gegevens blijkt dat onze methode vaak succesvol is. Bovendien hebben wij kunnen vaststellen dat deze klachten vaak gepaard gaan met een hoog-thoracale adembeweging en dat herstel tot een normaal verdeelde (costo-abdominale) adembeweging samen gaat met normalisatie van de klachten. Beide tekenen, hoge klachtenscore en hoge adembeweging, komen vooral voor bij patiënten in de rubriek ‘hyperventilatie’, maar niet exclusief. Ook de helft van patiënten met spanning of angstklachten hebben beide tekenen. We zouden dus de term dysfunctioneel ademen kunnen gebruiken, zonder dit tot een nieuwe diagnose te promoveren! In elk geval wijzen beide tekenen van een mogelijke verstoring van het ademen op een probleem waarbij een procesgerichte benadering succesvol is. (Lees meer…).
Het gehele rapport is hier te downloaden
Publicatiedatum: 5 augustus 2013
Auteur: Jan van Dixhoorn
Bron: Jaarverslag AOS 2013, AOS, Amersfoort, 2013