AOT en het omgaan met dementie
Mensen met beginnende cognitieve achteruitgang en dementie krijgen te maken met een dubbele spanning. Het cognitieve proces van achteruitgang gaat gepaard aan een toenemende verstijving, passiviteit en initiatiefverlies. Tegelijkertijd zorgt de ervaring van de achteruitgang voor aanpassing- en verwerkingsproblemen en leidt het tot de inspanning om zoveel mogelijk met veel moeite te blijven kunnen. Beide verhogen het niveau van onnodige inspanning en zorgen ervoor dat ondanks de passiviteit, de toestand van rust minder voorkomt en minder ervaren wordt. Voor de partner en mantelzorger is het omgaan met een dementerende ook een zware belasting. Het is belangrijk voor deze persoon om voldoende rustmomenten te hebben en de eigen belasting draaglijk te houden, om het op lange termijn vol te kunnen houden.
Deze twee zaken worden besproken in een binnenkort te verschijnen boek ‘Had ik het maar geweten’ door R Dirkse en C. Petit, Uitgeverij Kosmos, dat vol staat met allerlei praktische tips voor de mantelzorger. Nadere informatie is te vinden op www.hadikhetmaargeweten.nl en www.moderne-dementiezorg.nl. In de links in het boek is de website van de AOT opgenomen. De oorspronkelijk geschreven ‘AOT tips’ zijn wat uitvoeriger en bevatten ook instructies, die aangepast zijn aan het gebruik in deze context. Zij zijn hier te vinden.
Op 24 november is er een landelijk congres over moderne dementiezorg, met heel veel workshops. (Een daarvan wordt verzorgd door Irmgard van Dixhoorn en gaat over bewegingsvrijheid: hoe een dementerende op een open afdeling te laten wonen, zonder bewegingsbeperkende maatregelen).
Publicatiedatum: 18 augustus 2009
Auteur: J van Dixhoorn
Bron: R. Dirkse, C Petit, Had ik het maar geweten. Kosmos Uitgeverij najaar 2009