Resultaten Project Helptekst: Toestemming

We adviseren bij aanvang enkele spelregels van de AOT uit te leggen, waaronder het begrip proefbehandeling, het samen zoeken naar oorzaken waar nu nog niets over te zeggen is, de eventuele rapportage naar verwijzer, en ook het feit dat behandelgegevens centraal en anoniem worden verzameld om de indicaties te onderbouwen. Er is een aanbevolen tekst hiervoor, (hier te downloaden) die je kunt geven, of mondeling toelichten of in de wachtkamer kunt ophangen en waarvan je vraagt of ze het begrepen hebben en akkoord gaan.

De vraag naar toestemming is met name belangrijk in geval van wetenschappelijke publicaties, vooral internationaal. Dit bleek ons toen we een tekst ter publicatie aanboden. Dergelijke eisen worden de laatste jaren steeds strenger. Als er bezwaar is tegen deelname aan het Resultaten Project maak je een aantekening in het dossier, maar kun je de gegevens gewoon invoeren. Zij worden dan niet in dergelijke publicaties gebruikt.

Het Resultaten Project is door een Medisch Ethische Toetsingscommissie (METc) beoordeeld en de conclusie is dat het gebruik van normale behandelgegevens betreft en geen onderzoek, dat volgens de Wet Medisch Onderzoek uitvoerige toetsing behoeft. Wel dient de patiënt toestemming te geven voor deelname volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst). Over de strengheid waarmee dit gevraagd wordt zijn verschillende meningen, die in de tijd ook nog veranderen. Volgens de commissie mag dit zowel mondeling als schriftelijk. De toelichting op het onderzoek mag tevens mondeling gegeven worden. Indien je toch schriftelijk om toestemming vraagt is het advies de patiënt te laten ondertekenen met akkoord en niet alleen als er bezwaar is. Je maakt een aantekening van de mening in het dossier.